641.019 (17S) Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem

Sommersemester 2017

Anmeldefrist abgelaufen.

Erster Termin der LV
03.03.2017 09:00 - 12:00 Z.1.09 On Campus
... keine weiteren Termine bekannt

Überblick

Lehrende/r
LV-Titel englisch Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem
LV-Art Vorlesung-Kurs (prüfungsimmanente LV )
Semesterstunde/n 2.0
ECTS-Anrechnungspunkte 2.0
Anmeldungen 6 (25 max.)
Organisationseinheit
Unterrichtssprache Englisch
mögliche Sprache/n der Leistungserbringung Deutsch , Englisch
LV-Beginn 03.03.2017
Anmerkungen

all presentations and group work in English (only if all participants understand and speak German well enough, German might be an option)

participants should have interest in technological and social innovation/entrepreneurship


please note that first classe has been cancelled, all other dates are as shown below: 



Fr, 17.03.2017
09:00 - 12:00 und 13:00 – 15:00 Uhr
Fr, 24.03.2017
09:00 - 15:00
Fr, 31.03.2017
09:00 - 12:00 und 13:00 – 15:00 Uhr
Mi, 05.04.2017
09:00 - 12:00


Zeit und Ort

Liste der Termine wird geladen...

LV-Beschreibung

Intendierte Lernergebnisse

Practical and lasting knowledge  

of the functioning of entrepreneurial ecosystems, basic facts of technology transfer processes and intellectual property rights, business models for social enterprises

• Good Practice examples and cases

• Current trends in the business incubation sector

• Social entrepreneurs as role models

Lehrmethodik inkl. Einsatz von eLearning-Tools

Mix between lecture and workshop format with team work.

In addition to lectures student teams will work on mini-cases (homework) and a final big case to be presented during the course.

Inhalt/e

• Overview - technological and social Trends/Start-up Ecosystems

• Intellectual Property Rights

• Knowledge and Technology Transfer

• Start-ups and Industry - forms of cooperation

• Social Entrepreneurship

• Financing of start-ups and social enterprises

• Business Acceleration and Incubation

• Business Incubation Sector - Alps-Adriatic Region

Literatur

Study material will be provided.

Prüfungsinformationen

Im Fall von online durchgeführten Prüfungen sind die Standards zu beachten, die die technischen Geräte der Studierenden erfüllen müssen, um an diesen Prüfungen teilnehmen zu können.

Prüfungsmethode/n

Participation during the courses (25%)

Presentations of Mini Cases, homework (25%)

Exam conversation as part of the presentation of the Big Cases (50%)

Prüfungsinhalt/e

Course content, Study material, Mini Cases and Big Case

Beurteilungskriterien/-maßstäbe

Knowledge of content of provided literature,

active participation in discussions,

preparation and presentation of Mini Cases (homework) and final Big Case

Beurteilungsschema

Note Benotungsschema

Position im Curriculum

  • Bachelorstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 518, Version: 14W.3)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • §11 Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 10.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 518, Version: 12W.1)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 10.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 518, Version: 05W.5)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 18.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Fach: Entrepreneurship I (Wahlfach)
      • Special Topics II: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 6.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 918, Version: 05W.7)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 12.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Informationstechnik (SKZ: 289, Version: 12W.2)
    • Fach: Kompetenzerweiterung (Wahlfach)
      • Kompetenzerweiterung ( 0.0h VK/VO/KU/PS / 6.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Informationstechnik (SKZ: 289, Version: 12W.2)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 10.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Information and Communications Engineering (ICE) (SKZ: 488, Version: 15W.1)
    • Fach: Lehrveranstaltungsauswahl (siehe Seite 19 des Curriculums) (NC und ASR) (Wahlfach)
      • Lehrveranstaltungsauswahl ( 0.0h XX / 12.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Information and Communications Engineering (ICE) (SKZ: 488, Version: 15W.1)
    • Fach: Lehrveranstaltungsauswahl (siehe Seite 19 des Curriculums) (NC und ASR) (Wahlfach)
      • Lehrveranstaltungsauswahl ( 0.0h XX / 12.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Information and Communications Engineering (ICE) (SKZ: 488, Version: 15W.1)
    • Fach: Free Electives (Freifach)
      • Free Electives ( 0.0h XX / 6.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Masterstudium Information Technology (SKZ: 489, Version: 06W.3)
    • Fach: Entrepreneurship Track (Methodischer Schwerpunkt) (Pflichtfach)
      • 4.1.2''-4.1.3'' Vorlesung oder Proseminar ( 4.0h VO/PS / 6.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Wirtschaft und Recht (SKZ: 519, Version: 05W.5)
    • Fach: Freie Wahlfächer (Freifach)
      • Freie Wahlfächer ( 0.0h XX / 18.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Besonderer Studienbereich Entrepreneurship Zertifikat (SKZ: 000, Version: 02W)
    • Fach: Build! (Pflichtfach)
      • Special Topics ( 2.0h UE / 3.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)
  • Erweiterungscurriculum Selbständigkeit & Unternehmensgründung (Version: 16W.1)
    • Fach: Vertiefungsmodul Entrepreneurship (Pflichtfach)
      • Spezialisierung aus dem Bereich Entrepreneurship ( 4.0h VC,SE,KS / 4.0 ECTS)
        • 641.019 Starting a business within the Entrepreneurial Ecosystem (2.0h VC / 2.0 ECTS)

Gleichwertige Lehrveranstaltungen im Sinne der Prüfungsantrittszählung

Sommersemester 2025
  • 641.019 VC Social and Digital Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2024
  • 641.019 VC Social and Digital Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2023
  • 641.019 VC Technology and Social Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2022
  • 641.019 VC Technology and Social Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2021
  • 641.019 VC Technology and Social Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2020
  • 641.019 VC Technology and Social Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2019
  • 641.019 VC Technology and Social Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2018
  • 641.019 VC Digitally driven startup ecosystems (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2016
  • 641.019 VC Science meets Business: das Geschäft mit der Forschung (Technologietransfer von der Wissenschaft in die Wirtschaft) (2.0h / 2.0ECTS)
Sommersemester 2015
  • 641.019 VK Technologietransfer von der Wissenschaft in die Wirtschaft (2.0h / 2.0ECTS)
Wintersemester 2013/14
  • 641.019 VK Technologietransfer von der Wissenschaft in die Wirtschaft (2.0h / 2.0ECTS)